Nota Ringkas Novel Melunas Rindu tingkatan 4

Sinopsis bab demi bab

Bab 1

Fuad lewat pulang ke rumah petang itu setelah sekian lama ke hutan untuk mencari kayu api. Setibanya di rumah dia disapa Mak Salmah (Mak Mah) yang baru selesai solat maghrib. Menyedari kelewatannya, setelah selesai bersolat maghrib dia terus bergegas ke surau untuk solat isyak berjemaah. Seperti kebiasaannya juga sebelum menunaikan solat isyak, Fuad mengambil kesempatan untuk membaca al-Quran bergurukan Pak Mail. Selesai solat isyak Fuad menyedari Borhan suami kepada Masnah tidak berjemaah bersama kerana anaknya Muhamad Alif demam. Tiba di rumah Borhan, Fuad mengambil keputusan untuk menyewa kereta membawa Muhamad Alif ke klinik. Sementara menunggu, Fuad mengambil kesempatan menuju ke bank berdekatan bagi memastikan jumlah wang sebanyak dua ratus ribu ringgit yang dilihatnya beberapa hari sebelum ini. Selesai menjelaskan bil klinik, Fuad terus memandu pulang bersama Borhan beserta isteri dan anaknya. Setibanya di rumah, Fuad masih terkenangkan jumlah wang yang dimasukkan oleh ayahnya ke dalam akaunnya. Dalam hati, Fuad berterima kasih atas pemberian ayahnya itu.

Bab 2

Pada petang itu Fuad meluangkan masa dengan menikmati keindahan pantai Batu Buruk. Sambil menikmati keindahan pantai, Fuad melayan perasaannya apabila mengenangkan bagaimana dia dapat mencari kedamaian dalam dirinya sebagai seorang Islam. Masih lagi terbayang dalam fikirannya Mak Mah suatu ketika dulu membencinya kerana dia dikatakan penyebab kematian Sofia. Walhal dia hanya berniat membawa Sofia berjumpa dengan ayah dan ibunya. Mujurlah ada Pak Ismail yang merupakan satu-satunya tempat dia bergantung harap. Namun kesabaran Fuad membuatkan Mak Salmah akhirnya dapat menerima hakikat kehilangan Sofia yang juga merupakan adik Fuad. Pada waktu yang sama juga Fuad terbayangkan alangkah baiknya sekiranya Sofia masih hidup. Fuad tersedar dari lamunannya apabila mendapati waktu hampir senja. Setelah sampai di rumah, Pak Mail telahpun bersedia untuk ke surau. Balik sahaja dari surau Fuad menyatakan hasratnya kepada Pak Ismail untuk membeli tanah milik Awang Sojar.

Bab 3
Fuad, Pak Ismail dan Mak Mah mengusahakan tanah yang dibeli dari Awang Sojar. Fuad membeli tanah tersebut bertujuan membantu dan membalas jasa Pak Mail dan Mak Mah yang telah menjadikan dia dan Sofia sebagai anak angkat. Selain itu, Fuad juga membelikan sebuah motosikal untuk kemudahan Pak Mail dan Mak Salmah. Mak Salmah pernah terlantar di hospital apabila mendapat berita kematian Sofia walaupun hanya sebagai ibu angkat. Seminggu kemudian Pak Ismail dan Fuad didatangi seorang lelaki yang memperkenalkan dirinya sebagai Abas. Sebenarnya tujuan Abas yang juga merupakan guru penolong kanan Sekolah Menengah Seri Setia adalah untuk meminta pertolongan Fuad mengajar Bahasa Inggeris di sekolah tersebut. Tawaran tersebut dibuat kerana Fuad berkelulusan ijazah Pentadbiran Perniagaan dari Amerika Syarikat. Fuad menerima tawaran tersebut sebagai guru sandaran.

Bahagian 4
Fuad melaporkan diri sebagai guru sandaran di Sekolah Manengah Seri Setia pada awal pagi. Cikgu Abas sebagai guru penolong kanan memberi kepercayaan kepada Fuad untuk mengajar Bahasa Inggeris tingkatan satu dan lima. Di kantin, Fuad diperkenalkan kepada seorang guru yang juga ketua panitia Bahasa Inggeris bernama Farhana. Farhana memberi taklimat ringkas kepada Fuad tentang tugasnya sebagai guru Bahasa Inggeris. Fuad diberi tanggungjawab untuk mengajar tiga kelas tingkatan lima dan dua kelas tingkatan tiga. Jam dua petang Fuad bertolak pulang setelah tamat sesi persekolahan.

Bab 5
Farhana menyenaraikan program panitia untuk dibentangkan dalam mesyuarat nanti. Seketika kemudian, Fuad menghampiri Farhana untuk memulangkan buku yang dipinjamnya. Farhana mengambil kesempatan untuk meminta idea Fuad bagi memenuhi slot program panitia tersebut. Program tersebut diberi nama program Personal Guidance. Selesai perbincangan mereka, Fuad berpesan kepada Farhana supaya mengambil jagung yang dibawanya dari rumah. Pada mulanya Farhana tidak percaya tetapi akhirnya Fuad dapat meyakinkan Farhana. Setelah tamat mesyuarat pada tengah hari tersebut, Farhana teringat pesanan Fuad supaya mengambil jagung sebelum pulang. Farhana berasa kagum dengan sikap Fuad yang menghormati waktu azan semasa mengagihkan jagung.

Bab 6
Fuad berjalan menuju ke kantin setelah selesai mengajar lima masa. Semasa di kantin dia sempat berbual dengan Cikgu Zamani tentang pengajaran di sekolah. Setelah membayar minuman Fuad berjalan ke bilik guru dan ternampak satu kertas kecil menyatakan bahawa ada seseorang ingin berjumpanya di pintu pagar. Setibanya di pintu pagar sekolah, dia mendapati Chin sedang menunggunya. Mereka berbual di kantin sekolah. Chin menyatakan tujuannya berjumpa dengan Fuad adalah kerana amanah Robert Lim iaitu ayah Fuad untuk bertanya khabar tentangnya. Selain itu, Chin juga mewakili Robert Lim untuk memastikan Fuad menerima duit yang dimasukkan ke dalam akaunnya. Di saat itu, Fuad menyedari bahawa dia masih belum boleh memaafkan ayahnya. Dia juga memberitahu Chin bahawa apabila tiba masa yang sesuai dia akan berjumpa dengan ayahnya, Robert Lim. Akhir perbualan mereka, Chin berpesan kepada Fuad supaya mengunjungi ibu dan bapa saudaranya yang dianggap ibu dan bapa kandungnya di Sungai Ruan. Di saat itu juga Fuad terkenangkan ibunya yang sudah meninggal dunia. Sampai di rumah Fuad menyatakan hasratnya kepada Pak Ismail untuk mencari kubur arwah ibunya di Sungai Ruan.

Bab 7
Fuad mengambil kesempatan sempena cuti persekolahan untuk ke Sungai Ruan. Tujuannya adalah untuk mencari kubur ibunya di samping mengunjungi ibu dan bapa saudaranya. Dalam perjalanan Fuad sempat singgah di bazar yang menjual pakaian dan kraf bercirikan Terengganu. Semasa membeli pakaian untuk adik, ibu dan bapanya Fuad ternampak Farhana sedang berbaris untuk membeli tiket bas ke Kuantan. Fuad mempelawa Farhana menumpangnya kerana mereka melalui perjalanan yang sama. Dalam perjalanan mereka berbual-bual tentang latar belakang masing-masing. Jam empat petang mereka sampai di Taman Tas, Kuantan iaitu rumah Farhana. Farhana memperkenalkan Fuad kepada ibu serta empat orang adiknya.

Bab 8
Di Sungai Ruan, suasana muram menyelubungi isi rumah keluarga Peter Lim. Semenjak Peter Lim terlantar sakit akibat demam, isterinya Swee Lan yang menjaga makan minum serta kebajikan anak-anaknya. Tetapi semenjak ketiadaan Fuad, Peter Lim tidak lalu makan atau minum. Mujurlah Robert Lim yang merupakan adik suaminya memberi bantuan kewangan. Swee Lan hanya menorah getah dan dengan hasil pekerjaannya itulah digunakan untuk menampung semua perbelanjaan. Ketibaan kereta Fuad di hadapan rumah Swee Lan menyedarkannya daripada terus mengelamun. Kehadiran Fuad disambut dengan tangisan oleh ibu saudaranya itu. Bapa saudaranya iaitu Peter Lim juga telah lalu makan dan minum setelah disuap oleh Fuad. Fuad berjanji menanggung segala perbelanjaan persekolahan Mei Lin, Ah Soh dan Guan. Keesokan harinya Fuad bertanyakan Peter Lim dan Swee Lan tentang ibunya. Ibu dan bapa saudaranya menceritakan serba sedikit tentang ibunya. Mereka juga menyatakan bahawa Ah Sok iaitu peneroka Lembah Klau yang melarikan Fuad semasa kecil. Kematian ibunya iaitu Mariana dirahsiakan daripada pengetahuan umum kerana bimbang difitnah. Fuad juga dimaklumkan bahawa ibunya mempunyai seorang kakak. Sewaktu di surau, Fuad telah berkenalan dengan seorang lelaki dalam lingkungan umur lima puluhan dikenali sebagai Pak Said. Pak Said bersetuju untuk menemani Fuad ke Lembah Klau untuk mencari kubur ibunya pada keesokan harinya.

Bab 9
Di rumah Farhana, sehari sebelum Fuad ke Lembah Klau, Farhana masih menantikan panggilan telefon daripada Fuad. Sambil menunggu panggilan daripada Fuad, Farhana sempat melayan perasaannya. Farhana teringat semasa dia masih belajar dalam bidang pendidikan Bahasa Inggeris di London dulu. Dalam masa yang sama Farhana terkenang pula perkenalannya dengan Fuad. Fuad banyak memberi dorongan kepadanya sebagai pendidik. Perasaannya terganggu dengan teguran ibunya supaya menunaikan solat dengan segera. Ibunya juga cuba mengagak status hubungan Farhana dengan Fuad. Selang beberapa ketika kemudian ibu Farhana pula terkenangkan arwah suaminya yang bekerja sebagai anggota polis. Kematian suaminya adalah disebabkan oleh penyakit kanser usus. Farhana juga diberitahu ibunya bahawa rakannya Yati telah bertunang.

Bab 10
Fuad menjemput Pak Said untuk ke rumah Pak Ngah Lias di Felda Lembah Klau. Kereta yang dipandu Fuad berhenti di sebuah kedai makan untuk bertanya arah. Fuad berasa lega kerana Pak Ngah Lias yang dicarinya masih hidup. Ketika berada di rumah Pak Ngah Lias, Pak Said menceritakan serba sedikit latar belakang Fuad kepada Pak Ngah Lias. Pak Ngah Lias amat terkejut apabila mengetahui bahawa Fuad merupakan anak kepada Robert Lim (nama Islamnya Roslan ). Pak Ngah Lias memberitahu bahawa Seman telah memberikan nama Abdul Halim kepada Fuad dan setelah dua puluh tujuh tahun barulah Fuad mengetahui nama sebenarnya. Berpuluh-puluh tahun Pak Ngah Lias menyimpan misteri kehilangan Abdul Halim walaupun cuba dijejaknya beberapa waktu selepas kematian Seman. Pak Ngah Lias mengatakan bahawa ibu Fuad iaitu Mariana tinggal di Kuala Lipis bersama kakak angkatnya Mariah. Selepas waktu Asar mereka bertolak ke Kuala Lipis untuk bertemu Mariah namun diberitahu bahawa Mariah sudah lama berpindah. Fuad bertemu Pak Samsudin, jiran Mariah dahulu dan mengetahui bahawa ibunya masih hidup. Fuad memberitahu hal tersebut kepada Peter Lim dan swee Lan. Justeru, Swee Lan mencadangkan supaya Fuad menemui bapanya di kuala Lumpur agar dapat membantu
mencari ibunya. Peter Lim memberitahu Fuad bahawa bapanya masih menyimpan cincin yang telah ditempah khas ketika perkahwinan mereka. Cincin itu telah diberikan kepada Mariana dan satu lagi cincin disimpan oleh bapanya.

Bab 11
Suasana masih hangar-bingar di blok C bangunan Sek. Men. Seri Setia walaupun kelas lanjutan pada petang itu sudah lama berlangsung. Cikgu Abas tidak berpuas hati kerana suasana hangar-bingar seperti itu kerap kali berlaku semenjak program kelas lanjutan diadakan. Cikgu Abas juga begitu menyukai Fuad yang merupakan seorang guru yang rajin walaupun hanya sebagai guru sementara di sekolah itu. Sikap Fuad jauh berbeza dengan Cikgu Zamani yang telah lama mengajar di sekolah tersebut. Tengah hari esoknya dalam mesyuarat guru, Cikgu Abas meluahkan kemarahannya kepada sebahagian guru yang tidak menjalankan tanggungjawab sebagai seorang guru.

Bab 12
Fuad memberikan kad ucapan hari lahir kepada Farhana dan mengajak Farhana keluar berjalan-jalan. Pada pukul lima petang, Fuad menjemput Farhana di rumahnya. Mereka berdua menaiki kereta mengelilingi pusat Bandar dan singgah di Restoran Terapung di taman Syahbandar. Selepas itu Fuad mengajak Farhana pergi ke rumah Pak Ismail dan Mak Salmah. Mereka makan malam dan solat Isyak berjemaah di sana. Selepas itu, mereka meminta izin daripada Mak Salmah untuk berangkat pulang. Sebelum masuk ke kereta, Farhana sempat dipeluk oleh Mak Salmah.

Bab 13
Dalam perjalanan ke rumah Cikgu Zamani, dari kejauhan Fuad terdengar suara tetamu di rumahnya. Namun Fuad kehairanan setelah mendapati hanya tiga tetamu yang berada dalam rumah Cikgu Zamani iaitu Cikgu Amin, Cikgu Azli dan Cikgu Rosli. Selesai makan Fuad menyedari agenda sebenar Cikgu Zamani menjemputnya adalah untuk mempengaruhi Fuad menyertai jemaahnya. Walaubagaimanapun Fuad tidak memberi sebarang keputusan sama ada bersetuju atau sebaliknya. Dalam perjalanan pulang, Fuad terkenang akan Farhana. Dia berharap supaya Farhana dapat memberikan kebahagiaan kepada Mak Salmah sebagaimana Sofia suatu masa dahulu.

Bab 14
Robert Lim melemparkan beg bimbitnya ke atas sofa sebaik sahaja memasuki ruang tamu. Terlalu banyak perkara yang merunsingkan fikirannya terutamanya berkaitan Mariana, ibu Fuad. Kalau betul cerita yang disampaikan oleh Peter Lim tempoh hari bermakna kukuh benarlah kenyataan bahawa Mariana masih hidup. Robert Lim meminta Chin menemaninya ke Terengganu untuk berjumpa dengan Fuad. Robert Lim ingin memberikan cincin dan gambar Mariana kepada Fuad. Tiga hari selepas itu, Robert Lim dan Chin pun bertolak ke Terengganu. Pak Ismail dan Mak Salmah terkejut dengan kedatangan Robert Lim. Namun, Robert Lim dan Chin tidak sempat berjumpa dengan Fuad kerana Fuad pergi ke Kuantan. Robert Lim bercadang menemui Fuad di Kuantan untuk memberikan cincin tersebut.
Bahagian 15
Sejak kebelakangan ini, Farhana sering bertengkar dengan Cikgu Zamani hingga menimbulkan suasana tidak selesa di bilik guru. Tiba sahaja di rumah, Fuad terus mandi dan menunaikan solat Zuhur. Ketika itu Pak Ismail baru pulang dari sawah. Pak Ismail dapat meneka ketidakceriaan di wajah Fuad. Setelah makan, Fuad duduk-duduk di beranda rumah. Selalunya pada waktu begitu dia akan melelapkan mata tetapi tidak pada hari itu. Akhirnya Fuad memutuskan untuk ke rumah Borhan. Borhan sedang bersantai di luar rumah waktu Fuad tiba. Borhan gembira menyambut kedatangan Fuad. Mereka berdua berbual-bual kosong. Namun, Borhan dapat melihat kemuraman di wajah Fuad. Keresahan yang berpanjangan akhirnya memaksa Fuad menghubungi Farhana namun Cikgu Zalifah memberitahu Farhana menjaga ibunya yang sakit di hospital. Fuad mengambil keputusan untuk menemui Farhana di Kuantan.

Bab 16
Kira-kira pukul enam petang Fuad tiba di pekarangan Hospital Tengku Ampuan Afzan Kuantan. Fuad menemui Farhana di kafetaria hospital. Farhana terkejut dengan kehadiran Fuad. Sebenarnya Farhana tidak mahu menyusahkan Fuad namun Fuad tetap ingin menemani Farhana menjaga ibunya di hospital. Fuad menemui ibu Farhana dan bertanyakan keadaannya. Selepas itu Fuad ke rumah farhana menemui adik-adik Farhana. Kedatangan Fuad disambut mesra oleh adik-adik Farhana. Kemudian Fuad kembali ke hospital dan mendapati Farhana sudah tidur di tepi katil ibunya. Fuad duduk termangu di hujung katil sambil menanti kalau-kalau Farhana terjaga untuk diajak berbual. Ketika mundar-mandir di hujung katil, Fuad terpandang kad rawatan ibu Farhana yang terletak di atas meja dan tertulis nama Mariana Binti Osman. Fuad terkejut sambil matanya memandang ibu Farhana yang terbaring di katil hospital itu. Timbul pelbagai persoalan dalam hati Fuad yang memungkinkan Fuad mendapat petunjuk tentang ibunya. Fuad bertanyakan Farhana berkaitan asal usul ibu Farhana. Farhana memberitahu Fuad bahawa ibunya ada menyimpan sebuah kotak kecil yang menjadi rahsia ibunya selama ini. Fuad dapat mengagak bahawa kotak tersebut pasti berisi cincin. Tiba-tiba muncul Chin, Pak Ismail dan bapanya Robert Lim di hospital itu. Fuad terus memeluk bapanya dan menjadikan Farhana agak terpinga-pinga. Fuad bertanyakan berkaitan cincin tersebut dan Robert Lim mengeluarkan cincin itu dari dalam poket bajunya. Fuad menceritakan satu per satu penemuannya sambil dibantu oleh Farhana. Akhirnya semua persoalan telah terjawab dan ternyata Farhana merupakan adik tiri Fuad. Farhana terkejut dengan kenyataan yang dihadapinya dan dia menangis teresak-esak. Fuad memujuk Farhana dan meminta Farhana reda dengan ketentuan Ilahi. Ternyata, ibu kandung Fuad sudah berada di depan matanya.

Bab 17
Fuad dan Farhana telah bersepakat untuk menyimpan terlebih dahulu rahsia yang baru terbongkar daripada pengetahuan ibu mereka setelah mengambil kira keuzurannya. Fuad menyatakan hajat untuk mengadakan kenduri kesyukuran di Danau Seberang. Ibu dan adik-adiknya akan dibawa sekali. Menjelang hari khamis ibunya dibenarkan keluar dari hospital. Fuadlah yang menguruskan segala-galanya. Farhana masih lagi kelihatan sedih atas ketentuan yang telah ditakdirkan antara dirinya dengan Fuad. Kemurungan Farhana amat menggusarkan Fuad. Di sekolah, Fuad dan Farhana ingin berjumpa dengan Cikgu Abas dan Tuan Haji Samad namun Tuan Haji Samad tidak ada pada hari itu kerana bermesyuarat di Kemaman. Cikgu Abas terperanjat mendengar cerita daripada Fuad. Fuad meminta bantuan daripada Cikgu Abas untuk memberitahu perkara tersebut kepada guru-guru lain. Hal ini amat penting bagi Fuad untuk mengelakkan sebarang fitnah kerana
Farhana sudah bersetuju untuk tinggal di rumah Pak Ismail. Justeru, Cikgu Abas berjanji akan mengadakan mesyuarat tergempar pada hari itu juga khusus untuk menguar-uarkan perihal Fuad dan Farhana. Fuad mendapat tawaran Kursus Perguruan Lepasan Ijazah di maktab Perguruan Ilmu Khas, Kuala Lumpur manakala Cikgu Zamani juga akan bertukar ke sekolah lain.

Bab 18
Mariana mengikut kakak angkatnya Mariah ke Bentong iaitu kampung halaman Husin suami kepada Mariah selepas sepuluh hari melahirkan Fuad. Di situ mereka sama-sama mengusahakan kebun getah peninggalan orang tua Husin untuk menyambung kehidupan. Husin berhenti kerja di Pejabat Tanah semata-mata kerana menurut kemahuan Mariah yang ingin menyelamatkan masa depan Mariana. Mariana terkena penyakit gila meroyan selepas bersalin dan anaknya dilarikan orang. Setelah Seman meninggal dunia , hal kehilangan anak Mariana tidak dapat disembunyikan lagi. Mariana ditinggalkan oleh Roslan menyebabkan hidupnya hilang arah. Beberapa bulan selepas itu, Mariana berkahwin dengan Fakhrudin dan mereka berpindah ke Pekan. Kemudian Fakhrudin berpindah ke Kuantan. Sebelum meninggal dunia Fakhrudin membelikan Mariana dan anak-anaknya sebuah rumah kos sederhana melalui pinjaman kerajaan. Mariana bahagia sepanjang hidup bersama Fakhrudin sehingga dikurniakan lima orang cahaya mata. Walau bagaimanapun, Mariana masih mengingati anaknya Abdul Halim. Mariana begitu yakin bahawa Abdul Halim dipelihara oleh Peter Lim

Bab 19
Fuad mengambil kesempatan semasa cuti panjang persekolahan dengan membawa ibunya, Mak Salmah dan Pak Ismail menunaikan umrah di Makkah. Pada mulanya agak sukar bagi Fuad mendapatkan pelepasan untuk ibunya lantaran masalah kesihatan yang dihadapi oleh ibunya. Akhirnya dia berjaya juga membawa ibunya menunaikan umrah dengan syarat ibunya perlu dibawa berjumpa doctor hari sekali sepanjang sepuluh hari berada di sana. Sebelum berlepas menaiki pesawat, Robert Lim datang menemui Fuad dan ibunya. Robert Lim memandang wajah Mariana dengan perasaan bersalah dalam dirinya. Robert Lim meminta Fuad menjaga ibunya dengan baik. Fuad dan bapanya saling berpelukan sambil menahan sebak.

Tema
Kasih sayang.
Hal ini demikian kerana kasih sayang diungkapkan dalam setiap aspek penceritaan peristiwa yang berlaku kepada watak utama dan watak sampingan. Bermula daripada kasih sayang seorang anak kepada ibu bapa sama ada ibu bapa sebenar atau ibu bapa angkat, kasih sayang kepada sahabat, kasih sayang kepada teman seperjuangan dalam bidang pendidikan, kasih sayang kepada pencipta-Nya, kasih sayang kepada anak murid, kasih sayang kepada profesion perguruan, kasih sayang kepada tanah dengan cara berbudi kepada tanah dan sebagainya. Dapat dikatakan bahawa tidak satu inci ruangpun dalam novel ini yang tidak memaparkan persoalan kasih sayang. Dan kerana kasih sayang jugalah timbul kegigihan, kesungguhan dan keikhlasan watak utama dan sampingan untuk mencari jati diri sebagai seorang muslim sejati dan anak yang bertanggungjawab kepada keluarga sendiri. Kasih sayang yang dipaparkan oleh pelbagai watak dalam novel ini bak lautan yang tak bertepi, bahkan jika ada sedikit pergeseran akan segera diselesaikan bak kata pepatah, “biduk lalu kiambang bertaut”. Kasih sayang yang wujud secara ikhlas dari dalam diri membolehkan watak utama dan sampingan menerima semua suratan yang ditakdirkan dengan rasa rendah diri dan bersyukur kepada penciptaNya.

Persoalan
1. Ketaatan seorang saudara baru kepada perintah agama • Fuad sentiasa menunaikan solat secara berjemaah.
– Walaupun dia terlewat untuk menunaikan solat maghrib secara berjemaah di tetap ke surau untuk menunaikan solat isyak secara berjemaah
– Fuad belajar mengaji dengan tunjuk ajar Pak Ismail sementara menunggu waktu Isyak ( belum tiada pengetahuan asas kerana baru memeluk Islam )

2. Sikap mengenang budi •
– Fuad sanggup membiayai persekolahan adik-adik sepupunya , Mei Lan dan Ah Soh sebagai membalas budi bapa saudaranya , Peter Lim yang telah membesarkannya selama ini
– Fuad mencuba membalas segala kebaikan Pak Ismail dan Salmah terhadapnya. Fuad membeli sebuah motosikal untuk kemudahan Pak Ismail
– Fuad turut membawa Pak Ismail dan Mak Salmah mengerjakan umrah
– Fuad membalas budi ibu bapa angkatnya Peter Lim yang telah membesarkannya selama ini dengan membayar yuran peperiksaan STPM Ah Soh

3. Ikatan kasih sayang dalam isntitusi keluarga
• Mariana sangat menyayangi anaknya , Abdul Halim / Fuad yang dilarikan oleh bekas suaminya Roslan. Meskipun gagal menjejaki Abdul Halim/ Fuad , Mariana sentiasa merindui anak sulungnya
– Pak Ismail dan Mak Slamah mengambil berat akan Fuad walaupun Fuad hanya anak angkat mereka
– Mak Salmah sangat sayang akan Sofia sehingga kehilangan Sofia menyebabkan dia terlantar di hospital
– Farhana pulang ke Kuantan dengan segera apabila mengetahui ibunya dirawat di hsopital
– Robert Lim / Roslan( seorang usahawan ) mengirimkan wang untuk kegunaan adiknya Peter Lim sekeluarga pada setiap bulan ( Peter Lim hidup dalam kesusahan )

4. Sikap bertanggungjawab dalam menjalankan tugas yang diamanahkan
• – Farhana melaksanakan tugas sebagai Ketua Panitia Bahasa Inggeris di Sekolah Menengah Seri Setia dengan penuh tanggungjawab dengan mengadakan program yang sesuai / mesyuarat dan sebagainya sesuai sebagai ketua . Farhana berkelulusan ijazah pendidikan dari London
– Pernah menegur sikap Cikgu Zamani yang selalu ponteng kelas sehingga menyusahka pelajar
– Walaupun Fuda hanya guru sandaran , Fuad tetap melaksanakan tanggungjawabnya dengan penuh dedikasi sebagaimana yang diharapkan oleh Cikgu Abas
5. Keikhlasan dalam memberikan pertolongan • – Fuad membantu Borhan membawa anaknya yang demam panas ke klinik walaupun sudah lewat malam
– Fuad telah menghantar Farhana pulang ke kampungnya setelah megetahyui bahawa Farhana tidak mempunyai tiket perjalanan ke sana
– Pak Said menawarkan diri menemani Fuad mencari pusara ibunya di Lembah Klau
6. Redha menerima ketentuan takdir
• – Fuad menerima kenyataan bahawa gadis yang dicintainya iaitu Farhana sebenarnya adalah adik kandungnya dengan reda
– Mak Salmah menerima hakikat bahawa anak angkat kesayangannya , Sofia telah pergi meninggalkannya untuk selama- lamanya.
7. Sikap tidak amanah • Cikgu Zamani sering ponteng kelas
– Tindakannya menyusahkan pelajar untuk menerima pelajaran

WATAK DAN PERWATAKAN

WATAK UTAMA
Fuad (Joshua atau Abdul Halim)
Watak Fuad digambarkan oleh pengarang sebagai seorang anak muda yang kacak, tubuhnya tinggi, berdarah kacukan Cina dan Melayu, iaitu ayahnya berketurunan Cina dan emaknya pula berketurunan Melayu.

Selain itu, Fuad memiliki kelulusan Ijazah Pentadbiran Perniagaan dari universiti ternama di Amerika Syarikat. Fuad bekerja sebagai guru sementara yang mengajarkan Bahasa Inggeris di Sekolah Menengah Seri Setia. Dia juga seorang yang dedikasi terhadap tugasnya sebagai guru, contohnya dia tidak pernah ponteng kelas dan sanggup pulang lewat untuk membimbing anak-anak muridnya yang lemah dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris.

Fuad ialah seorang yang taat akan perintah agama dan sebagai buktinya dia tidak pernah meninggalkan solat walaupun dalam perjalanan jauh atau sebagai musafir dia menunaikan solat qasar. Sebagai contohnya, Fuad berhenti di sebuah masjid untuk menunaikan solat qasar ketika dia dan Farhana dalam perjalanan ke Kuantan.

Fuad ialah seorang anak muda yang tabah menghadapi cabaran hidup yang penuh dengan liku dan dia tidak pernah mengesali nasibnya itu, contohnya dia tabah menghadapi hidupnya tanpa ibu dan bapa di sisinya. Dia cuma menumpang kasih sayang daripada bapa dan ibu saudaranya iaitu Patrik Lim dan Swee Lan. Selain itu, dia juga menumpang kasih sayang daripada keluarga angkatnya iaitu Pak Ismail dan Mak Salmah. Bukti lain ialah dia tabah menghadapi kenyataan bahawa Farhana ialah adik kandungnya sendiri yang berlainan bapa.

Fuad juga digambarkan sebagai seorang yang penyayang, contohnya dia sayang akan apaknya dan juga adik-adik sepupunya. Buktinya dia sanggup memberikan wang dan menanggung persekolahan Ah Soh yang sedang belajar di tingkatan enam atas.
Fuad turut digambarkan sebagai orang yang suka menolong orang lain. Sebagai contohnya, dia membantu Farhana untuk menjaga ibunya yang sakit di hospital dan mengambil berat akan adik-adik Farhana. Selain itu, Fuad seorang yang murah hati dalam menghulurkan sebarang bantuan, contohnya dia dengan murah hati membayar bil rawatan anak rakannya, iaitu Borhan yang demam panas. Di samping itu, Fuad juga murah hatidengan membelikan Pak Ismail sebuah motosikal untuk kegunaannya seharian. Fuad juga murah hati dengan memberi jagung yang ditanamnya sendiri kepada Farhana dan guru-guru di sekolahnya.

Selain itu, Fuad digambarkan sebagai seorang yang menghormati orang lain, contohnya dia menghormati Pak Ismail dengan Mak Salmah dan tidak pernah meninggikan suaranya ketika berbicara. Contoh yang lain ialah dia menghormati Cikgu Zamani dengan memenuhi jemputan untuk makan malam di rumahnya.

WATAK SAMPINGAN
Farhana
Pengarang menggambarkan Farhana bertubuh kecil molek, berkulit putih dan cantik orangnya. Farhana berkelulusan Ijazah Sarjana Muda dalam Bahasa Inggeris dari universiti luar negara. Farhana berumur dua puluh empat tahun.
Farhana bekerja sebagai guru Bahasa Inggeris di Sekolah Menengah Seri Setia. Di sekolah itu dia diamanahkan untuk menjadi Ketua Panitia Bahasa Inggeris dan membantu Pengetua dan Penolong Kanan dalam menguruskan hal-hal yang berkaitan dengan mata pelajaran Bahasa Inggeris.
Farhana ialah seorang yang periang, mudah ketawa dan mudah untuk diajak berbual. Dia juga seorang yang nakal dan lincah.
Dia juga seorang yang dedikasi dan komited terhadap tugasnya sebagai guru, contohnya dia tidak pernah ponteng kelas lanjutan seperti yang dilakukan oleh ikgu Zamani. Dia berusaha untuk membantu anak-anak muridnya untuk lulus dalam peperiksaan Bahasa Inggeris. Selain itu, Farhana turut digambarkan sebagai seorang yang penyayang, contohnya dia sayang akan emak dan adik-adiknya. Di samping itu, dia juga menyimpan perasaan sayang terhadap Fuad. Akhirnya perasaan sayang itu bertukar menjadi perasaan sayang kepada abang kandungnya sendiri.
Selain itu, Farhana digambarkan sebagai seorang anak yangbertanggungjawab terhadap keluarganya sendiri. Sebagai contohnya, Farhana segera pulang ke Kuantan untuk menjaga ibunya yang sakit lelah dan dimasukkan ke hospital. Dia sanggup tidur di hospital semata-mata untuk menjaga ibunya yang sakit itu.

Walau bagaimanapun Farhana juga digambarkan sebagai seorang yangtegas pendirian, contohnya dia tetap mempertahankan pendapat ketika bertengkar dengan Cikgu Zamani yang suka ponteng kelas di sekolah.

Selain itu, Farhana juga seorang yang berani menegakkan kebenaran, contohnya dia berani berhujah dengan Cikgu Zamani yang selalu ponteng kelas dan suka mengkritiknya.
Walaupun perwatakannya nampak kasar dan tegas tetapi Farhana sebenarnya seorang yang sensitif dan beremosi contohnya, dia menangis dan berasa sedih apabila Fuad memberitahunya tentang hubungan mereka sebenarnya ialah adik-beradik. Dia agak sukar untuk menerima kenyataan itu pada peringkat awalnya.
LATAR
Latar bermaksud semua keterangan atau gambaran yang berkaitan dengan tempat, masa atau masyarakat. Latar memainkan peranan penting dalam sesebuah cereka kerana dapat menjelaskan cerita itu lagi. Latar dapat menjelaskan sesuatu cerita berdasarkan pelaku, tempat, dan masa peristiwa itu berlaku. Latar dapat menjelaskan sama ada masanya singkat atau lama. Selain itu, latar turut menjelaskan latar belakang masyarakat dari segi kaum, agama, kepercayaan, amalan, atau budayanya. Latar juga kadang-kadang dipanggil citra, dibahagikan kepada tiga jenis iaitu latar masa, tempat dan masyarakat.

Latar Masa
Latar masa menggambarkan masa atau waktu, zaman, dan tempoh berlakunya peristiwa-peristiwa dalam cereka. Dari segi masa, mungkin peristiwa tersebut berlaku pada waktu subuh, pagi, petang, dan malam. Tempoh masanya pula mungkin berlaku selama beberapa minit, jam, hari, minggu, bulan, tahun, atau abad. Zaman berlakunya peristiwa terssebut mungkin berlaku semasa zaman sebelum kemerdekaan, darurat, zaman Jepun, zaman selepas merdeka atau pada masa ini, iaitu era globalisasi.

LATAR MASA
Zaman sekarang iaitu dalam era globalisasi Hal ini terbukti dengan adanya penggunaan telefon bimbit, kereta Proton Iswara dan kewujudan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.
Waktu pagi Fuad sampai di Sekolah Menengah Seri Setia untuk memulakan tugasnya sebagai guru pada pukul tujuh lima belas pagi. Rujuk halaman 35.
Waktu petang Fuad mengajak Farhana keluar dan makan pada hari ulang tahun Farhana pada waktu petang. Rujuk halaman 137.
Waktu malam Fuad pergi ke rumah Cikgu Zamani yang menjemputnya untuk makan malam. Rujuk halaman 7.

Latar Tempat
Latar tempat merujuk kepada tempat berlakunya perisstiwa dalam sesebuah cereka itu. Biasanya, pengarangan menggambarkan latar tempat ini secara umum sahaja, contohnya pengarang menggambarkan tempat-tempat seperti di kampung, di rumah, di bandar, di warung, di kaki lima, di klinik, di sekolah, di dalam kereta, di surau dan sebagainya. Walau bagaimanapun, dalam novel ini pengarang menyatakan nama-nama tempat yang khusus seperti di Kuala Terengganu, Pantai Batu Buruk, Dungun, KLIA, di Dungun, di Hospital Tuanku Ampuan Afzan, di Sekolah Menengah Seri Setia, Losong, Kuala Lipis, Lembah Klau, dan Sungai Ruan.

LATAR TEMPAT
Di restoran
Fuad dan Farhana mengelilingi pusat bandar dahulu sebelum singgah di Restoran Terapung di Taman Syahbandar. Rujuk halaman 137.

Di rumah Pak Mail
Pak Ismail sudah bersiap-siap untuk ke surau pada pukul tujuh dua puluh petang ketika Fuad tiba di rumah Pak Ismail. Rujuk halaman 16.

Di sekolah
Suasana di sekolah iaitu di bangunan Blok C, Sekolah Menengah Seri Setia masih bising dan hingar-bingar walaupun kelas lanjutan sudah dijalankan. Rujuk halaman 122.

Di rumah Farhana di Kuantan
Fuad bersolat di rumah Farhana pada suatu petang dan selepas menunaikan solat dia pun bersiap-siap untuk pergi ke rumah bapa saudaranya. Rujuk halaman 85.

Di hospital
Fuad terus bertanya kepada pengawal keselamatan apabila dia sampai di ruang legar hospital di tingkat bawah. Rujuk halaman 183

Latar Masyarakat
Latar masyarakat bermaksud gambaran yang berkaitan dengan masyarakat dalam sesebuah cereka. Gambaran masyarakat biasanya merangkumi aspek latar belakang masyarakat seperti kaum, bangsa, keturunan, adat resam, kepercayaan, aktiviti seharian, dan pekerjaan anggota masyarakatnya.

LATAR MASYARAKAT
Masyarakat yang suka menolong orang yang memerlukan pertolongan
Contohnya, Fuad menolong kawannya Borhan dengan membawa anak Borhan yang demam panas ke klinik pada suatu malam.

Masyarakat yang taat dan patuh akan agama
Contohnya, Fuad dan Pak Ismail tidak pernah mengabaikan solat lima waktu dan mereka kerap pergi ke surau untuk menunaukan solat secara berjemaah. Rujuk halaman 5.

Masyarakat guru yang dedikasi terhadap tugas
Contohnya, Farhana dan Fuad begitu komited dan dedikasi terhadap tugas mereka ssebagai guru dan sentiasa berusaha untuk meningkatkan prestasi anak-anak murid mereka. Rujuk halaman 50.

Masyarakat majmuk yang saling memahami
Contohnya, Robert Lim memahami bahawa orang Islam perlu menunaikan solat lima waktu. Rujuk halaman 170.

Masyarakat yang mengamalkan perkahwinan campur
Contohnya, Robert Lim yang berbangsa Cina berkahwin dengan Mariana yang berbangsa Melayu. Rujuk halaman 99.

Masyarakat yang menghormati tetamu
Contohnya, Pak Ismail dan Mak Salmah sangat menghormati tetamu yang datang ke rumah mereka. Rujuk halaman 168.

Masyarakat yang rajin bekerja
Contohnya, Peter Lim rajin bekerja untuk menyara keluarganya. Rujuk halaman 87 hingga 88.

PLOT DAN TEKNIK PLOT
Plot bermaksud jalinan cerita atau peristiwa dalam sesebuah cereka. Jalinan tersebut berkembang berdasarkan hukum sebab dan akibat. Peristiwa atau cerita itu selalunya dijalin secara kronologi atau tidak secara kronologi. Jika peristiwa dijalin secara kronologi bermaksud peristiwanya disusun mengikut urutan masa. Sementara itu, jika peristiwa tidak dijalin secara kronologi, bermaksud peristiwanya tidak disusun mengikut urutan masa. Biasanya plot sesebuah novel terbahagi kepada dua iaitu binaan plot dan teknik plot.

Binaan Plot
Binaan plot bermaksud plot cerita terbina daripada beberapa bahagian penting. Kebiasaannya, binaan plot terdiri daripada lima bahagian, iaitu permulaan (eksposisi), perkembangan, perumitan, puncak (klimaks), dan peleraian. Bahagian permulaan atau eksposisi merupakan bahagian yang memperkenalkan watak-watak. Watak-watak akan diperkenalkan dari segi fizikal, emosi serta berkaitan dengan persekitaran dan watak-watak lain. Kemudian watak-watak itu akan berkembang dan berinteraksi pada bahagian perkembangan cerita. Seterusnya, perhubungan antara watak itu akan menimbulkan konflik yang kemudiannya menjadi rumit pada bahagian perumitan. Pada peringkat tersebut selalunya konflik akan berterusan dan menjadi bertambah rumit.

Plot akan terus bergerak ke bahagian puncak atau klimaks cerita. Pada peringkat ini, keadaan menjadi semakin mendebarkan, kritikal, ngeri, dan cemas akibat konflik atau pertentangan antara watak. Selanjutnya, bahagian puncak itu akan mencapai ke satu tahap, iaitu sampai ke tahap penyelesaian. Akhirnya, plot bergerak terus ke tahap peleraian, iaitu semua konflik dan pertentangan akan diselesaikan atau terlerai.

Permulaan (Eksposisi)
Pada peringkat ini pembaca diperkenalkan dengan watak utama novel ini iaitu Fuad. Selain itu pengarang juga memperkenalkan watak-watak sampingan lain seperti Farhana, Pak Ismail, Mak Salmah, dan Cikgu Abas. Perkara ini dibuktikan dalam bahagian-bahagian awal novel ini. Sebagai contohnya, dalam bahagian awal novel ini, pengarang menceritakan Fuad yang lewat pulang pada suatu senja kerana mencari kayu api telah menyebabkan Pak Ismail dan Mak Salmah berasa bimbang. Kita juga mengetahui bahawa Fuad ialah seorang mualaf yang taat akan agama iaitu tidak pernah meninggalkan solat lima waktu dan dia selalu menunaikan solat berjemaah di surau. Dia juga rajin membaca al-Quran dengan bimbingan Pak Ismail. Kita juga mengetahui bahawa Fuad sebenarnya anak angkat kepada Pak Ismail dengan Mak Salmah.

Perkembangan
Dalam bahagian ini, pengarang memaparkan perkembangan cerita iaitu Fuad telah memulakan tugasnya sebagai guru Bahasa Inggeris di Sekolah Menengah Seri Setia dan dia cuba menyesuaikan diri dan bekerjasama dengan Farhana yang menjadi Ketua Panitia Bahasa Inggeris di sekolah itu. Seterusnya pengarang mengembangkan cerita seterusnya dengan menjelaskan hasrat Fuad untuk mencari kubur ibunya. Sebagai contohnya, Fuad menyatakan hasratnya itu kepada Pak Ismail dan Mak Salmah dan mereka berdua tidak menghalangnya. Seterusnya, dia berusaha untuk mencari kubur emaknya itu melalui maklumat daripada Peter Lim dan Swee Lan, bapa dan ibu saudaranya. Akhirnya, Fuad dibantu oleh Pak Said yang menawarkan diri untuk mencari kubur ibunya itu. Hubungan Fuad dengan Farhana pula menjadi semakin rapat pada peringkat ini.

Perumitan
Dalam bahagian ini, Fuad mendapat maklumat daripada Pak Ngah Lias iaitu jiran datuknya iaitu Seman bahawa ibunya tidak meninggal dunia seperti yang disangkanya. Hal ini dibuktikan oleh Pak Ngah Lias bahawa mereka tidak mengetahui maklumat tentang kubur ibunya itu dan mereka juga tiada maklumat tentang kematian ibunya. Pak Samsudin, jiran Mariah iaitu kakak angkat emak Fuad mengatakan bahawa emak Fuad memang bersalin di Kuala Lipis tetapi tidak meninggal dunia. Perkara ini menyebabkan Fuad berasa lebih bersemangat untuk mencari ibu kandungnya. Sementara itu, hubungan Farhana dengan Cikgu Zamani pula menjadi semakin tegang. Hal ini terbukti melalui peristiwa pertengkaran antara mereka berdua akibat kesalahan Cikgu Zamani yang tidak masuk ke kelas semasa kelas lanjutan. Pada bahagian ini juga, ibu Farhana jatuh sakit dan dimasukkan ke Hospital Tuanku Ampuan Afzan di Kuantan akibat penyakit lelah. Fuad pergi ke Kuantan dan menemani Farhana yang menjaga ibunya yang sakit di hospital.

Puncak (Klimaks)
Pada bahagian ini pengarang menggambarkan kepada kita tentang peristiwa Fuad terpandang nama ibu Farhana semasa dia menemani Farhana menjaga ibunya itu di hospital. Nama ibu Farhana iaitu Mariana binti Osman itu sama dengan nama emak kandungnya. Hal ini menyebabkan dia berasa terkejut dan mengharapkan agar jika ibunya masih hidup, tetapi bukannya emak Farhana. Setelah berbincang dan mendapatkan maklumat yang lebih lanjut daripada Farhana, Fuad akhirnya menerima hakikat bahawa emak Farhana itu juga ialah emak kandungnya. Walau bagaimanapun Farhana agak sukar untuk menerima hakikat bahawa dia dengan Fuad sebenarnya ialah adik-beradik yang berlainan bapa.

Peleraian
Fuad dan Farhana dapat menyesuaikan diri bahawa mereka berdua ialah adik-beradik. Robert Lim, iaitu ayah kandung Fuad juga mengesahkan bahawa Mariana iaitu emak Farhana itu juga ialah emak Fuad, iaitu isteri yang pernah dikahwininya suatu masa dahulu. Farhana juga sudah pulih daripada kejutan kerana mengetahui bahawa dia dengan Fuad ialah adik-beradik kandung. Perasaan sayang sebagai kekasih sebelum itu sudah berubah menjadi perasaan sayang kepada seorang abang kandung. Selain itu, Fuad telah diterima untuk mengikuti kursus KPLI untuk melayakkannya menjadi seorang guru yang terlatih. Seterusnya, Fuad membawa ibunya, Pak Ismail dan Mak Salmah menunaikan umrah dan ayahnya, Robert Lim mengatakan bahawa dia juga akan menyusul kemudian.

TEKNIK PLOT
Teknik plot merujuk kepada cara atau kaedah pengarang mengembangkan plot cerita supaya menjadi lebih menarik dan menambat hati pembaca. Perkara ini menyebabkan pembaca ingin meneruskan pembacaannya hingga ke penamat cerita. Biasanya, teknik plot yang digunakan ialah dialog, monolog, monolog dalaman, pemerian, imbas kembali, imbas muka, kejutan dan saspens.

TEKNIK PLOT
Dialog
Sebagai contohnya, Fuad berdialog dengan Borhan tentang rancangannya untuk membawa anak Borhan dan Masnah yang demam panas ke klinik pada suatu malam.

Monolog
Sebagai contohnya, Fuad berdoa dengan memohon kepada Allah agar hatinya menjadi tabah untuk menghadapi dugaan.

Monolog Dalaman
contohnya pengarang menggunakan teknik ini semasa Fuad berkata dalam hatinya tentang nama ibu Farhana.

Pemerian
contohnya pengarang menggambarkan keadaan di bandar Kuala Terengganu pada suatu pagi.

Imbas Kembali
Sebagai contohnya, Swee Lan teringat akan kepulangan Fuad pada suatu senja lebih setahun yang lalu.

Imbas Muka
Sebagai contohnya, pengarang menggambarkan kemungkinan Cikgu Abas akan meluahkan perasaan marahnya kepada guru yang enggan melaksanakan tugas dalam mesyuarat guru esok harinya.

Saspens
Sebagai contohnya, peristiwa Fuad mendapati akaun banknya mengandungi wang lebih daripada dua ratus ribu ringgit telah menimbulkan perasaan ingin tahu para pembaca tentang wang yang begitu banyak yang terdapat di dalam akaun bank Fuad. Pembaca ingin tahu dari mana sumber wang tersebut diperolehnya.

Kejutan
Pengarang menggambarkan teknik ini melalui peristiwa Fuad yang terkejut apabila mendapati bahawa emak Farhana bernama Mariana binti Osman. Peristiwa tersebut mengejutkan para pembaca kerana pembaca tidak menyangka bahawa nama Mariana sama dengan nama ibu Fuad. Hal ini bermakna, mereka berdua ialah adik-beradik kandung.

Nilai dalam Novel Melunas Rindu

NILAI
Kasih sayang
(halaman 201) Nilai ini digambarkan melalui kasih sayang antara Fuad dengan Farhana

Ketabahan
(halaman 192) Nilai ini digambarkan melalui watak Fuad yang tabah menghadapi liku-liku dalam hidupnya

Tolong-menolong
( halaman 89) Nilai ini digambarkan melalui watak Robert Lim yang membantu keluarga abang dan kakak iparnya iaitu Peter Lim dengan Swee Lan

Kerajinan
(halaman 23) Nilai ini digambarkan melalui watak Fuad, Pak Ismail dan Mak Salmah yang rajin mengusahakan tanah yang baru dibeli oleh Fuad

Hormat-menghormati
(halaman 84) Nilai ini digambarkan melalui watak Fuad yang sentiasa menghormati orang yang lebih tua daripadanya seperti dia menghormati emak Farhana.

PENGAJARAN
1. Setiap orang hendaklah menyayangi ahli keluarganya sendiri.
Hal ini dibuktikan melalui Fuad yang mengingati dan menyayangi ayahnya Robert Lim walaupun mereka tidak tinggal bersama.

2. Kita haruslah tabah menghadapi dugaan hidup.
Sebagai contohnya, Fuad begitu tabah menghadapi hidupnya yang penuh dengan cabaran dan dugaan yang hebat.

3. Kita perlulah membantu orang yang memerlukan bantuan.
Hal ini dibuktikan oleh Fuad yang membantu rakannya Borhan dengan membawa anak Borhan yang demam panas ke klinik. Selain itu, Robert Lim menghulurkan bantuan wang perbelanjaan kepada abangnya Peter Lim setiap bulan.

4. Setiap orang yang rajin bekerja pasti akan mendapat hasilnya.
Sebagai contohnya, Fuad yang rajin mengusahakan tanah yang dibelinya itu dengan menanam jagung dan memberikan hasil yang banyak.

5. Sebagai manusia kita perlu menghormati orang lain.
Sebagai contohnya, Fuad sentiasa menghormati ayah dan ibu angkatnya iaitu Pak Ismail dan Mak Salmah.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Nota Ringkas Novel Melunas Rindu tingkatan 4

  1. Amir says:

    trima kasih lh zuhayril…tp ini bukan nota ringkas…punya lama aq scroll down 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s